Wernisaż malsrstwa Koła Kobiet z Pasją
26 lutego w Miejskim Domu Kultury Burmistrz Bełżyc Ireneusz Łucka wziął udział w wernisażu prac Koła Kobiet z Pasją zatytułowanym "Akwarelowy kolaż". Wystawa została przygotowana pod kierunkiem Eweliny Maliborskiej - Patkowskiej. Prace prezentowała Anna Rumińska, Marta Górniak, Paulina Pietrzak, Teresa Jędrej, Anastazja Minik, Maria Spryszak, Renata Anasiewicz, Agnieszka Winiarska i Ewelina Maliborska - Patkowska. W otwarciu wystawy ze względu na panującą pandemię wzięło udział niewielkie grono osób. Oprócz autorek, ich bliskich i przyjaciół uczestniczyła Sekretarz Gminy Joanna Kaznowska i nowa Dyrektor MDK Joanna Sidorowicz.Wystawę można oglądać przez miesiąc w Galerii MDK w godz.8.00-19.00.
Regulamin Konkursu "Kulinarne skarby Wielkanocy"
Ogłaszamy konkurs dla mieszkańców obszarów wiejskich województwa lubelskiego na opis i przepisy:
tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Wielkanoc to największe święto chrześcijańskie, które w dawnej Polsce przerodziło się w największe święto kulinarne z różnorodnością tradycyjnych potraw na stole.
Pokarm w czasie świąt Wielkiej Nocy ma szczególne znaczenie.
Jego święcenie jest jednym z najstarszych i najważniejszych zwyczajów świątecznych.
Każda potrawa ma swoje symboliczne znaczenie, które jest bardzo ważną częścią religijnego kultu i właściwego przeżywania tego świątecznego czasu.
Baranek – to symbol łagodności, niewinności i czystości oraz ofiary.
Jajka – najważniejsze na stole, głęboko związane z symboliką świąt – oznaczają triumf życia nad śmiercią oraz odrodzenie
i zmartwychwstanie.
Mazurek – ozdoba wielkanocnego stołu, związane z Wielkim Postem jest nagrodą za wytrwanie w poście i za jego zakończenie. Symbolizuje kunszt i doskonałość, nieukształtowaną materię, która przemienia się
w doskonałą formę.
Chleb i sól – podstawowy pokarm, który ma znaczenie siły życia, sił moralnych i sił duchowych.
Chrzan i ćwikła – unieszkodliwione nieszczęście, by odpędzić złe duchy i sprowadzić na rodzinę spokój.
Szynki, kiełbasa, mięsa – to znak dostatku przez cały rok oraz zdrowie dla całej rodziny.
Zwyczaje przed Wielkanocą wg tekstu z książki: „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"(aut. Marii Lemnis): „W Wielki Piątek młodzież dworska i miejska urządzała „pogrzeb żuru i śledzia". Gliniany garnek z żurem tłuczono, natomiast śledzia wieszano na gałęzi za karę, iż przez sześć tygodni panował nad mięsem, morząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim.
W Wielką Sobotę zarówno w miastach jak i po wsiach, zanoszono do kościoła jaja oraz sól, którą po poświęceniu kładziono na świątecznym stole".
Chcąc wspierać kultywowanie tradycji sporządzania potraw wielkanocnych zapraszamy mieszkańców obszarów wiejskich Województwa Lubelskiego do udziału w konkursie
na kulinarne skarby wielkanocne. Przepisy powinny:
być opisane według tradycji kulinarnych dotyczących danego produktu/potrawy/przetworu i ich związek ze świętami Wielkanocy,
zawierać listę składników (surowce potrzebne do wykonania specjału),
opisywać sposób przygotowania,
do opisu prosimy o załączenie zdjęcia lub innej formy graficznej.
Celem konkursu jest promowanie wieloletnich tradycji kulinarnych związanych z okresem wielkanocnym oraz zachęcenie lokalnej społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla świąt Wielkanocnych.
Konkurs służy aktywizacji mieszkańców Lubelszczyzny oraz promocji dziedzictwa kulturowego regionu lubelskiego w aspekcie kulinarnym.
W konkursie mogą brać udział osoby pełnoletnie oraz osoby niepełnoletnie za zgodą rodziców lub ich opiekunów zamieszkujących obszary wiejskie.
Dla laureatów konkursu przewidziano nagrody w postaci 30 zestawów zawierających akcesoria kuchenne.
Zgłoszenia do konkursu należy przesłać w terminie do 26 marca 2021 r. za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz tradycyjnej na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin,
z dopiskiem: Konkurs „Kulinarne skarby Wielkanocy". Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi do dnia 4 kwietnia 2021 roku.
Organizatorem konkursu jest Województwo Lubelskie, wszelkie informacje dotyczące konkursu udzielają pracownicy Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWL w Lublinie:
tel. (81) 44 16 538 oraz (81) 44 16 802
Święto Matki Boskiej Gromnicznej
Zbliża się święto Matki Boskiej Gromnicznej. Ze względu na ograniczenia związane z pandemią i brak możliwości zorganizowania tradycyjnego spotkania z widzami, zespoły i kapela pracująca przy Miejskim Domu Kultury przygotowały internetowy minikoncert kolęd.
Zachęcamy do obejrzenia występów muzycznych i wokalnych na naszym facebooku. Poniżej podajemy link:
https://www.facebook.com/Miejski-Dom-Kultury-w-Be%C5%82%C5%BCycach-101389471420196
Dzień Babci i Dziadka w MDK
Tancerze z Domu Kultury w Bełżycach przygotowali wyjątkowy prezent dla wszystkich Babć i Dziadków! Pięknie wyrecytowany wierszyk oraz pokaz taneczny to efekt pracy dzieci, ich rodziców oraz instruktorów - Pani Magdaleny, Mai, Grzegorza Gronowskich. Mamy nazieję, że wywoła uśmiech na Państwa twarzy.
Ferie z MDK
MDK Dzieciom
W dniach 4-15.01.2021 roku w czasie ferii zimowych, Miejski Dom Kultury w
Bełżycach zaprasza na bezpieczne zajęcia dla dzieci. Spotkania będą się
odbywały za pośrednictwem internetu na stronie FB Miejskiego Domu Kultury w
Bełżycach. Na pierwsze zajęcia zapraszamy już w poniedziałek 4.01.2021r.
Zachęcam do czynnego udziału w naszych zajęciach i podzielenia się wynikami swoich prac powstałych podczas zajęć. Prace można przesyłać w formie zdjęć czy też nagranych filmików na naszą stronę FB.
Z nadesłanych prac wybierzemy najlepsze i nagrodzimy. Więcej szczegółów
dotyczących konkursów po każdych zajęciach.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY